Rutiner omfattet av retningslinjene
Lovmessig forankring av retningslinjene
Retningslinjene er bl.a. basert på norsk eller europeisk regelverk om mattrygghet og sporbarhet:
- Lov om produktansvar av 23.12.1988
- Lov om matproduksjon og mattrygghet mv. av 19.12.2003 (Matloven)
- Forskrift om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen (IK-mat forskriften)
- EU Food Law (Forordning EC 178/2002)
- Directive 94/62/EC on packaging and packaging waste
Hver og en plikter å sette seg inn i det regelverk som gjelder for de produkter din virksomhet omsetter.
Lovverket stiller ikke krav til hvordan sporing skal utføres, og hvilke systemer som sporingsinformasjon skal registreres i. Manuelle systemer kan være tilstrekkelig så lenge kravene til sporing og sporingsinformasjon er ivaretatt.
Rutiner
Retningslinjene dekker to rutiner
- Krav til, og hvordan utforme beredskapsrutiner
- Iverksetting av tiltak dersom en hendelse eller krise skulle oppstå
Utarbeide beredskapsrutiner
I dette inngår
- Utarbeide en risikoanalyse
- Utarbeide en beredskapsplan
- Krav til sporing av produkter
- Krav til sporingsinformasjon og merking
Denne saken ble publisert: 5. mai 2023