Krav til sporingsinformasjon og merking
Sporingsinformasjonen har som hovedformål å legge et grunnlag for effektiv tilbaketrekking/tilbakekalling av næringsmidler og andre produkter som et ledd i forbrukernes forventninger til trygge produkter.
Sporingsinformasjon omfatter også råvarer og andre innsatsfaktorer brukt i produksjon av ferdigvarer, ref.
Produktområder omfattet av retningslinjer for sporing, tilbakekalling og tilbaketrekking
Retningslinjene omfatter sporbarhet for:
- innsatsvarer, planter, dyr eller næringsmidler
- materialer og gjenstander som er bestemt til å komme i kontakt med, eller kan ha innvirkning på innsatsvarer eller næringsmidler.
Retningslinjene anbefales benyttet på matvarer og non-food produkter, unntatt legemidler.
Områder som ikke er beskrevet i retningslinjene
- Interne sporingssystemer
- Fôr, allergeniske praksiser og jordbrukspraksiser, inkludert bruken av GMO-er
- Forhindring av forurensning (f.eks. desinfeksjonsmidler)
- Utvikling og implementering av kvalitetssikring i en bedrift
- Implementering av produkt- og/eller pallmerkingssystemer osv.
At områdene over ikke er beskrevet i retningslinjene betyr ikke at det ikke finnes bestemmelser om eller reguleringer av dette andre steder.
Sporingsinformasjon og merking
EU Regulativ 178/2002 krever at produktene merkes for å muliggjøre sporing.
Merkingen må være påført produktets emballasje og være leselig.
Informasjon som skal være merket på produktet:
- Leverandørens navn
- Varenummer/varebetegnelse
I tillegg skal avsender i sitt system ha oversikt over hvilken mottaker produktene er sendt til, og likeledes skal mottaker ha oversikt over hvilken avsender produktene er mottatt fra.
Informasjon som kan merkes på produktene og som vil forenkle arbeidet:
- Best før dato
- Siste forbruksdag
- Batch/Lot nr
- Identifikasjon av lastbærer (for eksempel pall)
I tillegg anbefales:
avsender å registrere:
- Mengde som er sendt
- Forsendelsesdato
- Mottaksdato (hvis denne er kjent)
mottaker å registrere:
- Mengde som er mottatt
- Forsendelsesdato (hvis denne er kjent)
- Mottaksdato